Nem csak kirándulás kisgyerekkel

Kirándulás Kisgyerekkel

Kirándulás Kisgyerekkel

Kirándulás kisvasúttal

2020. július 08. - KirándulásKisgyerekkel

 


Tavasztól őszig bármikor nagyszerű program, ha nem esik az eső. (Mivel a vasúti kocsik általában nyitottak.) Olyan nyári napokon, amikor nincs strandidő, a legjobb program. Meglepően sok kisvasút működik hazánkban, én most ezek közül szemezgettem. Többön már mi is utaztunk, minden alkalommal üdítő élmény volt a természetjárás ezen formája. Olyan idős gyerekekkel induljatok el, akiknek nem okoz gondot, hogy ezeken a vonatokon nincs mosdó.
A járványügyi helyzet miatt viszont szájmaszk használata kötelező!

1.Mecseki Kisvasút (MUKI)

mecsek.jpg

A Mecseki Kisvasút az ország legrövidebb kisvasútja. A pécsi állatkert és Dömörkapu (a város egykori vidámparkja) között közlekedik 570 m hosszú vonalon, 20-25 percenként.
Cím (GPS): 7600 Pécs, Dömörkapui út (46.099393, 18.230901)
Menetrend, jegyárak: http://mecsekikisvasut.extra.hu/

2.Debrecen, Vidámparki Kisvasút

debrecen.jpg

A vonat a vidámpark nyitva tartásának megfelelően üzemel. Hivatalos menetrendje nincs, igény szerint indul. A vonatból az erdő területén elhelyezett kifutóban láthatóak a dámszarvasok, valamint a tevék, és érdekes látvány elhaladni az üzemelő dodgem, valamint a kukac hullámvasút mellett is.
Részvételi díj: 600 Ft/fő (3 éves korig díjtalan)
Menetidő: 10 perc
Cím: 4032 Debrecen, Ady Endre út 1.
Telefonszám: 06 52/310-065
Email: info@zoodebrecen.hu

3.Debreceni „Zsuzsi” Kisvasút

A legrégebb óta közlekedő magyarországi kisvasút. Nevét az első gőzmozdonyáról kapta. Az 50 perces úton a Debrecentől keletre fekvő Erdőspuszták világát ismerhetitek meg.Debrecen- Fatelep állomástól a Hármashegyalja állomásig visz, ahonnan erdei tanösvény is indul.
Menetrend: https://zsuzsivasut.hu/menetrend/

4.Kaszói Állami Erdei Kisvasút

kaszo.jpg

Kaszó, Kaszó puszta 1, 7564
A teljes hosszában (3 km) erdőben futó vasútvonal csodálatos tájon halad át. A változatos erdőállományok, a Baláta-tó természetvédelmi területe, a természeti környezet sokszínű élővilágával felejthetetlen élményt nyújt az itt kirándulóknak. A végállomástól vezetett túra indul a természetvédelmi területen. Kisvasúttal, túrával kb. 1.5 órás a program. Ha a túrán nem vesztek részt, gyalog is vissza lehet sétálni Kaszópusztára.
Szombati napokon közlekedik: 10.00-kor és 14.00-kor indul Baláta megállóhelyre, 11.45-kor és 15.45-kor visszafelé Kaszópusztára. A jegy ára 3-14 éves kor között, valamint 65 éves kor felett oda-vissza 500,- Ft/fő, 14-65 éves kor között 1000,- Ft/fő. 3 éves kor alatt térítésmentes.

5.MÁV Széchenyi-hegyi Gyermekvasút

A vasút maga nemében páratlan látványosság, ahol gyermekek irányítják a vonatok közlekedését. A kisvasút vonala Széchenyihegy állomástól Hűvösvölgyig tart. A két végállomáson túl a vonatok 6 helyen állnak meg menetrendszerűen, Normafán, Csillebércen, Virágvölgyben, Jánoshegyen, Szépjuhásznén és Hárshegyen. A budai hegyvidék kilátói, erdei játszóterei, kegyhelyei és más érdekes pontjai az állomások és megállóhelyek közelében fekszenek.
A vonatok egész évben közlekednek a hét minden napján (ünnepnapokon is), ez alól csak a hétfői tanítási napok jelentenek kivételt szeptembertől májusig. A végállomások között (11 km) a menetidő 40-50 perc.
Jegyárak: Felnőtt: 800 Ft csak oda, 1400 Ft oda-vissza, gyermek: 400 Ft csak oda, 700 Ft odavissza, családi napijegy: 4000 Ft.
Menetrend: https://gyermekvasut.hu/menetrend/
A vonatok július 13-ától várhatóan július 17-ig Normafa megállóhelyen nem állnak meg peronépítési munkálatok miatt. Karbantartási munkák miatt Normafán a vonatok július 13-tól várhatóan július 17-ig nem állnak meg.

6.Szilvásváradi Állami Erdei Vasút

szilvasvarad.jpg

A kisvasút a méltán nemzetközi hírű bükki Szalajka-völgyben vezet, a szilvásváradi lovaspályától a Fátyol vízeséséig. Nem csak a legmeredekebb vonalvezetésű hazai kisvasút, de egyben a legforgalmasabb is. 9.30 és 18.00 között nagyjából óránként indul szerelvény a fatelep állomásról a Fátyol-vízesés végállomáshoz, 45 perces menetidővel lehet számolni.
Cím: 3348 Szilvásvárad, Szalajka-völgy
Menetrend és díjszabás: https://www.szilvasvarad.hu/szilvasvaradi-allami-erdei-vasut

7.Lillafüredi Állami Erdei Vasút

lillafured_shutterstock_1106232089.jpg

Igen látványos tájon kanyarog a lillafüredi erdei vasút, Miskolctól Garadnáig vagy Mahócáig. A működését az 1920-as években megkezdő kisvasút néhány kocsija több mint 90 éve szolgálatban áll. Megszállhattok Lillafüreden, hogy onnan induljatok bükki túrákra. Barlangok, vízesések, sziklaormok és finom pisztráng vár titeket.
Diósgyőrben a Dorottya utcától a Bükkben fekvő garadnáig közlekedik, de több megállóhelye révén Lillafüreden is fel lehet rá szállni.
Menetrend: http://laev.hu/index.php/a-laev-nyari-menetrendje
Jegyárak: felnőtt egy útra: 1300 Ft, gyermek: 900Ft.

8.Balatonfenyvesi Kisvasút

 

A balatonfenyvesi gazdasági vasút a gazdasági vasutak utolsó, még üzemelő képviselője.
A kisvasút utasai különleges, múltszázadi kocsikkal és mozdonyokkal találkozhatnak. 2015 nyarán forgalomba állítottak két nyitott kivitelű személykocsit is, amelyek jó időben a menetrend szerinti személyvonatokban közlekednek, és bárki utazhat bennük. Ma már csak a 14 kilométeres somogyszentpáli szakasz használható, melyen az év minden napján közlekednek a vonatok.
A vonatok csak akkor állnak meg, ha van felszálló utas, vagy a leszállási szándékot a jegyvizsgálónak jelezték.
Menetrend: http://www.balatonfenyvesen.hu/szolgaltatasok/kisvasut/

9.Hortobágy- halastavi kisvasút

erdeiv1.jpg

Ez az egyetlen kisvasút Magyarországon, amely halastavi környezetben fut. A közel százéves tógazdaság vízrendszere, tavai és ipartörténeti emlékei is egyedülálló látványt kínálnak. A kisvasút a halastavak belső gátja mentén tesz meg egy kb. 5 km-es távot; a végállomásnál leszállva egy 460 méter hosszú pallóúton gyalogosan végighaladva betekintőkből, magaslesről ismerhető meg a növény- és állatvilág.
Cím: Hortobágyi-halastó
Megközelítés: Autóval a 33-as főút 67 km-nél található leágazásnál, Hortobágy-Halastó felé kanyarodva a Halászbárka Halastavi Fogadóközpontig;
Vasúton a Debrecen-Füzesabony vonalon Hortobágyi-Halastó megállóhelytől kb. 150 m-re.
https://www.hnp.hu/…/nyitvatartas-menetrend-jegyarak-hortob…

Jegypénztár a Halászbárka Halastavi Fogadóközpontban
Július 13-án tartják a Hortobágyi-halastavi Kisvasút Napját. Madárles és különleges vasúti járművek várnak titeket. Júliusi hétvégéken esti szafari túrákon vehettek részt.

#kisvasút #kiránduláskisgyerekkel #kirandulacsalad #hortobágyhalastavi #balatonfenyves #lillafüred #láév #szilvásvárad #debrecen #zsuzsivonat #mecsek #mukivonat

A bejegyzés trackback címe:

https://kirandulaskisgyerekkel.blog.hu/api/trackback/id/tr2115988700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása