Nem csak kirándulás kisgyerekkel

Kirándulás Kisgyerekkel

Kirándulás Kisgyerekkel

Barlangok túravezetéssel

Kirándulástipp esőben

2020. június 22. - KirándulásKisgyerekkel

 

tettyei_mesztufabarlang.jpg

 

Barlangok túravezetéssel

Kirándulástipp esőben

         Barlangban kalandozni nagy élmény, főleg az első alkalommal.  A kicsiket elvarázsolja a tudat, hogy egy hegy gyomrában sétálhatnak. A látvány, a fények, vagy éppen a fények hiánya. Az, hogy láthatják a patakot, ami a hegyben ered, és onnan bukkan a felszínre. Vagy éppen a tudat, hogy alvó denevérek lógnak a repedésekben. Az is emlékezetes volt, amikor a lillafüredi Anna-barlangban a túravezető – a kisgyerekes családok előzetes hozzájárulása után- egy percre lekapcsolta a belső fényeket, és megtapasztaltuk, hogy milyen az, amikor koromsötét van. Nincs beszűrő fény, nincs viszonyítási pont. Azt, hogy a gyereked ott áll melletted, csak onnan tudhatod, hogy izgatottan szorítja a kezed. 
        Több barlang is van hazánkban, amely nem túl nagy, 45 perces túrával bejárható. (Azt azért ajánlom, hogy a lépcsők és az időtartam miatt olyan korú gyerekkel vágjunk bele, aki már tud lépcsőzni, és kibír 45 percet pisilés nélkül.)

1.Szemlő-hegyi-barlang babakocsival és kerekesszékkel is látogatható

2.Anna-barlang, Lillafüred

3.Szent István-barlang, Lillafüred

4.Baradla-barlang, Aggtelek (a rövid túra is egy óra és 1 km hosszú !)

5.Tettyei Mésztufa-barlang ( avagy Sárkánybarlang  a fenti fotón)

6. Abaligeti- barlang

Az  Abaligeti-barlang
7678 Abaliget (a Mecsek északnyugati részén, Orfűtől 3 km-re)

 

abaligati_cseppkobarlang.jpg

                  Aki erre jár, ne hagyja ki  Az abaligeti cseppkőbarlang az egyik legmeghatározóbb kirándulásélménye eddig a gyerekeimnek. Egyszerűen azért, mert barlangban jártunk. Egy igazi barlangban, amire már egészen pici koruk óta (mondjuk mióta először láttak-hallottak barlangról valami mesében) vártak. És azóta is kérdezgetik egymástól, hogy féltek-e a barlangban, mert ők bizony nem 
                A lényeg: az abaligeti cseppkőbarlang nagyon jó kirándulóhely. Eleve adott a barlang, ami kb. 466 m hosszan vezetett túrán látogatható. A barlang nem túl nagy, de nem is pici. Ekkora távolságot kisebb gyerekek is simán végigsétálnak. Nagyjából 45 perces egy túra. ( Kiépített járdán lehet sétálni, de van vasszerkezetes lépcsős rész is. Szerintem akkora gyerekkel érdemes belevágni, aki már tud lépcsőzni.)
Cseppkőbarlangról van szó, így a gyerekek olyat láthatnak, tapasztalhatnak, amit csak ritkán. A túra útvonala ki van világítva, de így is sejtelmes félhomály vesz körül minket. A szülők és a csoport gyűrűjében mégis biztonságban érezhetik magukat a kicsik is, tehát bent lenni nem ijesztő. Érdekes élmény az egész, pláne, ha még denevért is megpillantunk a falon függeszkedve. 3 és 6 éves gyerekeink kifejezetten élvezték az egészet, heroikus tettként értékelték utólag, hogy ők bementek egy barlang belsejébe 

abaligeti_barlang.jpg

                Szólni kell még környékről is, hiszen a barlang egy csónakázó tó mellett fekszik, kellemes sétán kerülhetjük meg a tavat. Szintén a tó mellett áll a Denevérmúzeum,ahol képek, preparátumok, barlang és padlás installációk mutatják be a denevérek világát. ( 2019 nyár végéig azonban zárva lesz felújítás miatt.) Remek játszótér és kemping is van még a tó körül, így a barlangi túra előtt vagy után lehetőség van a gyerekeknek fesztelenül szaladgálni, játszani.

 

57251271_2276720722541208_84766282007707648_o.jpg

 

56942568_2276720769207870_4958248514384560128_n.jpg

#kiránduláskisgyerekkel #barlang #kirándulásesőben #abaliget #sárkánybarlang 

A bejegyzés trackback címe:

https://kirandulaskisgyerekkel.blog.hu/api/trackback/id/tr6315907070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása