Nem csak kirándulás kisgyerekkel

Kirándulás Kisgyerekkel

Kirándulás Kisgyerekkel

Deseda

1. rész

2020. június 18. - KirándulásKisgyerekkel

      A Deseda Magyarország leghosszabb, csak 8 km-s mesterséges tava.  Kaposvár közelében található, kedvelt kirándulóhely. Partja mentén több helyen is fejlesztéseket hajtottak végre az utóbbi évben, így ideális arra, hogy gyerekekkel kellemesen eltöltsünk egy délutánt a szabadban.

latogatokozpont_1.jpg     

        A Desi legnépszerűbb része az úgynevezett strand.  A víz fürdésre, evezésre, horgászatra is alkalmas. A strand a Kaposvár - Szántód közötti országútról egy kis bekötő úton érhető el. A kereszteződés koordinátái: lat="N 46° 23,463'" lon="E 17° 49,681'" altitude="153".

          Mi azonban nem fürödni járunk ide, mert a víz gyorsan mélyül, így hideg is, kisgyerekekkel nem ideális. Van viszont a parton retró hangulatú büfésor, fa játszótér, nagy füves terület, ahol lehet rohangálni, strandröplabdázni, vagy papírsárkányt eregetni, ha olyan az idő. A büféktől max egy km-re- kiépített úton lehet haladni babakocsival-  található  a Fekete István Látogatóközpont , amely a tó és a  környék élővilágát mutatja be egy kisgyerekekkel is könnyen végignézhető interaktív kiállításon.

119_b-1024x549.jpg

A központban lehet bérelni biciklit, csónakot, de akár sétahajózásra is befizethetünk a tavon. Amikor mi jártunk ott, babakocsit is fel lehetett vinni a hajóra.  Újonnan épített vizes blokk és tűzrakóhelyek is várják  azokat, akik nem veszik félvállról a kirándulást, és piknikezni szeretnének.  (Itt jegyzem meg, hogy a neten találhattok fotókat a desedai vizes játszótérről, de az már évek óva zárva van, mert a területén fészkel valamilyen védett madár, aminek az élőhelyét tilos bolygatni. )

 

             Deseda Kalanderdő elnevezés egy kicsit trükkös, ugyanis  ez a megnevezés három különálló területet takar.  Az egyik az arborétum, a másik a Magyaregres felől megközelíthető rész, a harmadik terület pedig a 67-es út melletti erdőrész. A helyet a térkép mutatja:

a-deseda-kalanderdo-terkepe-20141219_1.jpg

A 67-es út melletti rész

A 67-es út NY-i oldalán közvetlenül az út mellett lehet leparkolni az autókat, onnan pedig két irányba is elindulhatunk, mivel a turista útvonal egy kört ír le. Ha az egyik irányban, a vízpartot követve  sétálunk, 10 múlva eljuthatunk  a madármegfigyelőig, ez kicsi gyerekekkel nyilván valamivel hosszabb ideig tart. A fedett  madármegfigyelőből akár tucatnyi látogató is gyönyörködhet az arborétum változatos madárvilágában. Ezek többségét a vadkacsák jelentik, de a hattyú, nyárilúd és a kis nádlakó énekesek jól megfigyelhetők és számos védett ritkaságnak (fehér és fekete gólya, rétisas, zöldike, tengelic, barátposzáta) is otthont ad a környék.

92325652_615455659010406_6869049300819640320_n.jpg

Ha a parkolóból a másik irányba sétálunk, pár száz méter múlva egy majd még egy fajátszótérre  bukkanunk az erdőben.  Ezeket a helyeket erdei utakon érhetjük el, babakocsival is járhatóak. De csak száraz időben.

images.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kirandulaskisgyerekkel.blog.hu/api/trackback/id/tr8415894246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása